Kohti oman näköistä elämää
Tasapainoinen arki on avainasemassa migreenin kanssa elämisessä. Tasapainoa kohti voi pyrkiä monin keinoin – etsiä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa sopiva esto- ja kohtauslääkitys, oppia tunnistamaan ja välttelemään migreenikohtauksen laukaisevia tekijöitä, nukkua ja syödä riittävästi ja säännöllisesti sekä pyrkiä välttämään liiallista kuormitusta ja stressiä.

– Paras keino on kokeilla, että mikä itsellä toimii parhaiten. Yleisesti esimerkiksi ajatellaan, että vuorotyö ei välttämättä ole migreenipotilaalle se paras vaihtoehto ja, että etenkin nopeatempoinen ja kuormittava liikunta voi laukaista migreenikohtauksia, mutta meitä on erilaisia. Jotkut ovat herkempiä kuin toiset, ja migreeni saattaa muuttaa muotoaan esimerkiksi vuodenaikojen ja ikävaiheiden välillä, kertoo Suomen Migreeniyhdistys ry:n viestintäkoordinaattori Essi Roisko.
”Elä ja ole juuri kuten parhaaksi koet”
Migreenin ja arjen yhteensovittaminen voi tuntua aluksi haastavalta. Jos kohtauksia on tiheään ja ne ovat vaikeita, saattaa potilas alkaa välttää paitsi laukaisevia tekijöitä myös arjen aktiviteetteja. Mikäli migreeni alkaa liikaa ohjaamaan elämää, kannattaa asiasta keskustella hoitavan neurologin tai muun migreeniin perehtyneen terveydenhoidon ammattilaisen kanssa.
– On normaalia, että välillä on huonoja päiviä ja sitten taas parempia. Jotta huonommat päivät eivät ala hallitsemaan arkea, olisi tärkeää muistaa pitää huolta myös henkisestä hyvinvoinnista. On hyvä, jos pystyy edes välillä saamaan ajatukset pois migreenistä, Roisko pohtii.
Roisko lisää, että myös migreenin liittyvää stigman tunnetta ja epätietoisuutta olisi hyvä saada käsiteltyä. Jotkut pitävät tärkeänä tiedottaa työnantajalle, harrasteporukoille, ystäville ja lähimmäisille migreenistä johtuvista rajoitteista, toiset taas haluavat pitää sairauden kokonaan omana tietonaan.
– Tieto lisää toki ymmärrystä, mutta jos migreenistä kertominen tuntuu vaikealta tai jopa mahdottomalta, ei sitä tietystikään kannata väkisin tehdä. Pääasia, että elät ja olet juuri kuten parhaaksi koet. Jos haluat kertoa asiasta muille, niin sairautta ei toki ole syytä sen enempää liioitella kuin vähätelläkään. Neutraali realistisuus ja rehellisyys on aina hyvä linja. Asiasta ei ole pakko keskustella kenenkään kanssa kasvokkain, vaan informoinnin tukena voi hyödyntää vaikkapa esitteitä tai migreenistä kertovia verkkosivustoja, Roisko summaa.
Pyydä rohkeasti apua ja tukea
Migreeniä ei tarvitse kohdata täysin yksin, vaan apua ja tukea kannattaa hakea eri paikoista. Omalta oppilaitokselta voi pyytää esimerkiksi, että opintosuunnitelmaa muokattaisiin joustavammaksi ja lempeämmäksi. Työelämässä voi olla eduksi, että edes lähin työkaveri tai lähiesihenkilö tietää migreenistä. Ulkomaanmatkaa suunnitellessa on hyvä keskustella lääkärin ja ehkä myös apteekkihenkilökunnan kanssa ja pyytää ainakin englanninkieliset todistukset kaikista reseptilääkkeistä.
Kotona voi kehitellä perheenjäsenten kanssa varasuunnitelmia siltä varalta, että migreeni pistää alkuperäiset suunnitelmat uusiksi. Lisäksi luennot ja kaikenlaiset vertaistukiporukat saattavat tarjota arvokasta tietoa.
– Migreeniyhdistyksen toimintaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Järjestämme paljon matalan kynnyksen toimintaa kuten paikallisia vertaisryhmiä, asiantuntijaluentoja, ohjattuja keskusteluryhmiä ja rentoa vapaaehtoistoimintaa. Niihin voi osallistua omien aikataulujen ja oman jaksamisen mukaan. Tärkeintä on, että migreenipotilas saa tietoa sairaudesta ja arvokkaita vinkkejä jaksamiseen ja yleiseen hyvinvointiin liittyen, Roisko muotoilee.
Suhtaudu migreeniin ja itseesi lempeästi ja armollisesti
Migreenin hoitoa voi lähestyä monella tapaa. Sopivien esto- ja kohtauslääkkeiden lisäksi myös itsehoidolla, mielenterveyttä edistävillä harrasteilla ja kohtauksia lievittävillä konsteilla voi olla suurta vaikutusta. Erityisesti sillä on merkitystä, millä tavoin migreenipotilas suhtautuu migreeniin ja itseensä.
– Yksi mitä ei voi liikaa korostaa, on lempeä ja armollinen asenne itseä kohtaan. Etenkin jos sattuu olemaan tunnollinen ja perfektionismiin sekä suorittamiseen taipuvainen, kannattaa pitää huolta, ettei aiheuta itselleen stressiä ja taistele omaa jaksamistaan vastaan. Jos rentoutuminen ja paikallaan oleminen ei suju helposti, kannattaa sitä harjoitella. Etenkin migreenikohtauksen ollessa käynnissä olisi hyvä hiljentää tahtia ja antaa itselle aikaa levätä ja toipua, Roisko päättää.
Suomen Migreeniyhdistys ry
Suomen Migreeniyhdistys on valtakunnallinen potilas- ja edunvalvontajärjestö, joka on migreenin kanssa elämisen asiantuntija. Yhdistys tarjoaa neuvontaa, vertaistukea ja asiantuntijatietoa migreeniä sekä päänsärkysairauksia sairastaville.
Lue lisää yhdistyksen toiminnasta: migreeni.org