Opi tunnistamaan migreenikohtauksen laukaisevat tekijät
Migreenin syntymekanismista, auran rakentumisesta ja sairaudelle altistavista tekijöistä tiedetään nykyään jo kohtalaisen paljon. Yleisiä migreeniä laukaisevia tekijöitä ovat muun muassa kirkas valo, kuumuus, voimakkaat hajut, alkoholi, valvominen, verensokerin vaihtelut ja stressi. Naisilla havaittuja migreenin altisteita ovat lisäksi estrogeenitason lasku, synnytyksen jälkeinen aika ja vaihdevuodet. Myös tauko yhdistelmäehkäisypillerien käytöstä saattaa altistaa migreenille.

– Tärkeintä on, että migreenipotilas oppii tunnistamaan migreenikohtausta edeltävät oireet ja tätä kautta myös välttämään laukaisevia tekijöitä parhaansa mukaan. Kartoittamisessa voi hyödyntää esimerkiksi päänsärkypäiväkirjaa. Myös keskustelut migreeniin erikoistuneen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa auttavat monesti jäsentämään omaa oirekirjoa, kertoo neurologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja neurologian dosentti Marja-Liisa Sumelahti.
Suosi säännöllistä arkirytmiä
Tauoton suorittaminen, monivuorotyö, multitasking, olosuhteiltaan epätasaiset ympäristöt, äänekkäät paikat, kuormittava ja pulssitasoa nostattava liikunta, pitkäkestoinen tai äkillisesti ilmenevä stressi – migreenipotilas saattaa kohdata arjessaan monenlaisia tilanteita ja tekijöitä, jotka altistavat migreenikohtaukselle. Sopivan tasapainon löytyminen voi olla ainakin aluksi haastavaa ja viedä aikaa.
– Migreenipotilaan kannattaa pyrkiä arjessaan säännöllisyyteen. Uni- ja ruokarytmit on hyvä pitää tasaisina ja stressaavia sekä liian jännittäviä tilanteita voi olla kannattavaa välttää. Ja jos suinkin mahdollista, niin migreenille ei kannata antaa liikaa valtaa elämässä. Monesti tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Voisi kuitenkin tiivistetysti todeta, että tavallisella tasapainoisella arjella pääsee jo pitkälle, Sumelahti neuvoo.
Etsi iloa elämän pienistä asioista
Tasapainoisessa arjessa kannattaa huomioida sekä kehon että mielen hyvinvointi. Monipuolinen ruokavalio, riittävä kevyt liikunta ja ulkoilu auttavat pitämään kehon vetreänä ja mielen valoisana. Myös perheenjäsenten, ystävien ja muiden lähimmäisten näkeminen sekä toisaalta rentoutuminen ja oman ajan vaaliminen ovat omiaan turvaamaan arjen tasapainoa.
– Migreenipotilaan on hyvä tiedostaa, että migreenillä ja masennuksella on havaittu olevan yhteys. Masennus voi aiheuttaa migreeniä ja migreeni masennusta. Omia oireita ja myös mielialanvaihteluita onkin hyödyllistä tarkkailla. Tarpeen vaatiessa voi hakeutua paitsi neurologin myös psykologin juttusille.
– Erityisen tärkeää olisi koittaa löytää omasta arjesta niitä pieniä asioita, jotka tekevät onnelliseksi ja vaalia tilanteita, joissa pystyy rauhoittumaan, Sumelahti painottaa