
Migreenikohtauksen vaiheet
Migreenin eteneminen on jaettavissa neljään osaan. Kaikilla potilailla ei kuitenkaan ole näistä kaikkia, vaan oireet voivat vaihdella paljonkin yksilöstä riippuen.

1. Ennakko-oireet
Tässä vaiheessa migreeni ilmoittaa itsestään muun muassa neuropsykologisin oirein. Näitä voivat olla keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys ja nälkä. Migreenipotilas saattaa tämän vaiheen aikana lisäksi herkistyä valolle, äänille tai tuoksuille.

2. Aura
Osalla migreenikohtauksista kärsivistä (n. 15 %:lla) esiintyy ennen päänsärkyä esioire eli aura. Auraoireista yleisin on näköhäiriö, joka näyttäytyy sahalaitakuviona tai vilkkuvina valoina. Myös kyky tunnistaa ihmisten kasvoja saattaa heiketä. Toiseksi yleisin auran muoto on pistely ja tunnottomuus, joka alkaa toisen käden sormista ja leviää pikkuhiljaa käsivarteen ja toiseen puoleen kasvoista. Harvinaisempia auran oireita ovat puhevaikeudet (l. afasia), halvaus tai aivorungon oireet. Näihin saattaa liittyä esimerkiksi tasapainon, kuulon tai koordinaation heikentymistä tai menettämistä, tai jopa tajuttomuutta. Auraa voi esiintyä myös kokonaan ilman päänsärkyä.

3. Päänsärkyvaihe
Tässä vaiheessa alkaa ilmetä sykkivää päänsärkyä, joka voimistuu nopeasti sietämättömäksi. Se voi esiintyä molemminpuolisena, mutta on yleistä, että kipu on vain toisella puolella päätä. Pienikin fyysinen kuormitus ja ponnistelu voi lisätä kipua voimakkaasti, joten useimmat potilaista kokevat parhaaksi maata paikallaan päänsärkyvaiheessa. Kun päänsärky on voimakkaimmillaan, saattaa siitä aiheutua myös pahoinvointia ja jopa oksentelua.

4. Jälkioireet
Lopuksi migreenin aiheuttama päänsärky laantuu, mutta neurologiset oireet ja yliherkkyys jäävät. Olotilan normalisoituminen saattaa kestää ja jättää joksikin aikaa mm. voimakkaan väsymyksen.